اداره کل حفاظت محیط زیست استان لرستان چه عملکردی در حوزه بانوان داشته است؟
بانوان به عنوان نیروی حیاتی و بخش اساسی از جامعه، نقش بسیار مهمی در حفاظت و مدیریت منابع طبیعی و حفظ تعادل زیست محیطی ایفا میکنند. آنان به طور مستقیم و غیرمستقیم بر تصمیمگیریها و فعالیتهای محیط زیستی تأثیر میگذارند. در بهبود و حفظ محیط زیست و پایداری آن نقشی بسیار مهمی را ایفا میکنند. بانوان به عنوان رکن اساسی در تربیت فرزندان، با درک درست از اهمیت اقتصاد سبز و بازیافت، حفظ تنوع زیستی و کیفیت هوا و آب، نقش موثری در حفظ و انتقال این سرمایه ملی به نسل بعدی ایفا می کنند.
ضرورت تفکر و عمل به این هدف جز با همراهی بانوان فعال در حوزه های مدیریتی محیط زیست به منظور جلوگیری از آلودگی و تخریب منابع طبیعی و ارائه راهکارهای پایدار برای زندگی در آینده، بی تردید امری اساسی است.
در همین راستا نشریه زن و اجتماع رسالت خود را شفاف سازی در مورد فعالیت های انجام شده در این زمینه میداند.
خانم بهارک الوندیان با کارنامه 12 ساله در حوزه محیط زیست و خبرنگاری و به عنوان مشاور اموربانوان اداره کل حفاظت محیط زیست استان لرستان به تشریح اقدامات انجام شده در حوزه بانوان توسط این اداره کل پرداخت.
_ با توجه به نقش انکار ناپذیر بانوان در تربیت نسل؛ چه اقداماتی در راستای حفاظت از محیط زیست برای مادران انجام شده است؟
بنده اعتقاد دارم آموزش از کودکی تاثیربه سزایی در نوع رفتار در بزرگسالی دارد. فرهنگ حفاظت از محیط زیست باید از کودکی در میان فرزندان این سرزمین نهادینه شود. در همین راستا برنامه های مشترکی با کانون های پرورش فکری آغاز شد. همچنین آموزش به مادران و کودکان در موسسات خیریه؛ در دستور کار قرار گرفته است.
علاوه بر این، اقدامات موثری برای بازدید مدارس از موزه محیط طبیعی انجام گرفته است. برگزاری برنامه های آموزشی حفظ محیط زیست با همکاری شورای شهر و شهرداری در قالب جنگ های شادی از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه است.
علاوه بر این با همکاری شورای شهر و شهرداری، برنامه های آموزش حفاظت از محیط زیست در قالب جنگ های شادی برگذار شده است.
_ افراد شرکت کننده در این طرح در چه سنی قرار داشته اند؟
هرچند سن مادران شرکت کننده در این برنامه بین 30 تا 40 سال بوده است. اما حفظ و نگهداری محیط زیست به عهده جنسیت و یا قشر خاصی نیست و تمام افراد جامعه در قبال آن مسئول هستند، به همین منظور به همه اقشار جامعه از پیر تا جوان ،کودک تا پدر و مادر زن و مرد آموزش دادیم.
_آیا در حوزه فرزندآوری اقداماتی انجام دادهاید؟
بله. دوره جمعیت جوانی را با حضور مدیر کل امور بانوان استانداری و با دعوت از رییس سازمان تبلیغات اسلامی برگزار کردیم. علاوه بر این؛ کلاس آموزشی ازدواج آسان و فرزند آوری و کلاس آموزشی جمعیت جوانی برای همکاران برگزار شده است.
_چه اقداماتی برای مدیریت و کاهش پسماندهای واحدهای تولیدی و صنعتی انجام شده است؟
با حمایت از کارآفرینان حوزه محیطزیست که از پسماندها، صنایع دستی درست میکنندو به طور کلی با حمایت از مشاغل سبز،( برای مثال بانوان روستایی که از نی های نیزارهای حاشیه تالاب های تحت مدیریت محیط زیست صنایع دستی درست میکنند) سعی درکاهش تولید زباله داشته ایم. در همین راستا به منظور اشاعه فرهنگ زیست محیطی و توانمند سازی زنان در جوامع محلی، در مناطق حفاظت شده اقدام به تشکیل “تعاونی محیطزیست زنان روستایی جوامع محلی” نمودیم.
آیا این تعاونی ها عملیاتی شده است؟
بله. تشکیل اولین تعاونی محیطزیست زنان روستایی(مشاغل سبز) با همکاری مشاور بانوان فرمانداری بروجرد و همکاران خوبمان در اداره حفاظت محیطزیست شهرستان بروجرد و روستای کپرجودکی در جوار تالاب بیشه دالان صورت گرفته است.
سهم زنان از فعالیت های زیست محیطی به چه میزان است؟
صدور مجوز برای احداث و بهره برداری از هرکار و صنعتی مستلزم نظر و مجوز از اداره کل حفاظت محیط زیست می باشد. این ارگان در صورتی اقدام به صدور مجوز میکند که فعالیتهای این واحدها مغایرتی با حفظ محیط زیست و قوانین و مقررات محیطزیست نداشته باشد و بر اساس(مقررات و ضوابط استقرار) باشد . طی سالیانی که در این اداره مشغول به خدمت بوده ام خوشبختانه اکثر مجوز های صدور پروانه که در این سازمان اعطا گردید، مربوط به خانم های خودسرپرست و یا سرپرست خانوار بوده است. این نشان از غیرت ،جسارت و شجاعت زنان این سرزمین دارد. واقعا بعدها که با آنها مواجه میشویم،کاملا مشخص می شود با درایت و مدیریتی که داشته اند چقدر موفق بوده اند.
_ با توجه به اینکه مسائل زیست محیطی مختص به یک سازمان نیست و نیازمند همکاری سایر ارگان هاست،کمی از اقدامات انجام شده در این راستا برایمان بگویید.
کاملا درست است. با توجه به گستردگی سازمان های مرتبط با فعالیت های زیست محیطی، با حضور مستمر در جلسات استانداری و فرمانداری، پیگیر مطالبات زیست محیطی از سایر ارگان ها بوده ایم. علاوه بر این جلسه ای با حضور تشکل های محیطزیست در استان و مدیر کل مشارکت های مردمی در لرستان برگزار گردید که زنان فعال حوزه محیط زیست نیز حضور داشتند.
همچنین برنامه هایی همچون، برنامه پاکسازی شهر، همکاری در برگزاری مسابقات خانه کارگر بمناسبت روز کارگر در میان بانوان دستگاه های دولتی، برگزاری مراسم سلامت با عنوان “باحفظ محیط زیست سلامتی را قدم بزن” از سوی امور بانوان اداره کل محیط زیست لرستان انجام شده است.
_ تعاملات درون سازمانی در سازمان شما چگونه است؟
ارتباط موثر با همکاران همواره یکی از الویت های بنده محسوب میشود. در همین راستا بازدیدهای مستمر به منظور پیگیری مشکلات بانوان همکار در سراسر استان بصورت حضوری در واحدهای استانی انجام می شود.
_ چه فعالیت هایی به طور خاص در خصوص همکاران خانم انجام شده است؟
همواره سعی شده تا ازهمکاران خانم در مراسمات مختلف تقدیر به عمل آید. از جمله اهدای تقدیر نامه و اهدای جوایز به مناسبت روز زن. حتی بعنوان امور بانوان بر خود لازم دانستم که از همسر محیط بان فوت شده، در روز زن تجلیل نماییم.
_به عنوان مشاور بانوان سازمان، چه اقداماتی در جهت افزایش دانش کارمندان مجموعه و به طور خاص همکاران خانم انجام داده اید؟
به منظور ارتقای سطح دانش همکاران جلسات و دوره های متعددی به همراه همکاران خانم برگزار شده است. علاوه بر این اگر از بنده در جلسه یا دوره یا همایشی دعوت به عمل آید؛ همواره سعی شده تا تعدادی از همکاران نیز در این مراسمات حضور داشته باشند.
_ آیا اداره کل محیط زیست لرستان فعالیت های در زمینه ورزش نیز انجام داده است؟
امور بانوان اداره کل محیطزیست استان لرستان موفق به کسب مقام اول تیمی مسابقات دارت بین دستگاه های اجرایی در استان شد.
علاوه بر این مراسم پیاده روی بانوان ادارات با همکاری مرکز بهداشت و امور بانوان اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان انجام شد. در پایان با اهدا گل و گلدان از شرکت کنندگان تقدیر نمودیم.
همچنین ساعت ورزشی به مدت یک ساعت و به صورت یک روز در میان به ورزش بانوان این اداره کل اختصاص داده شده است. به نظر بنده این امر باعث ایجاد روحیه نشاط و همچنین ایجاد انگیزه کاری بیشتر برای بانوان مجموعه میگردد.
_چه اقداماتی در راستای برقراری عدالت جنسیتی در اداره کل حفاظت محیط زیست انجام شده است؟
با حمایت های مدیر کل حفاظت محیط زیست لرستان جناب آقای دکتر سالاروند در خصوص تهیه لباس اداری ،کفش و …پس از گذشت ده سال توانستیم این موضوع را که زنان این اداره کل همانند آقایان باید از رفاهیات یکسان برخوردار باشند القا نموده و علاوه بر آن ،حفظ شأن زنان این اداره کل و مواردی دیگر را جز الویت ها قرار دادیم . اما بنده همچنان به موضوع عدم ارتقا جایگاه بانوان در منصب های مدیریتی نه تنها در اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان بلکه در کل ادارات استان لرستان معترض هستم که مطمئنا با این رویه بزودی شاهد عزل اینجانب از جایگاه امور بانوان اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان خواهیم بود.