نائب رئیس هیئت سوارکاری بانوان کرمان در گفتگو با زنان جهان:
حضور دلگرم کننده بانوان سوارکار کرمانی در مسابقات کشوری/ اینجا سن معنا ندارد
نائب رئیس هیئت سوارکاری بانوان کرمان حضور سوارکاران زن کرمانی در مسابقات کشوری طی سال های اخیر را یک نقطه عطف دانست و گفت: با وجود اینکه این ورزشکاران تاکنون مقام های برتر کشوری را کسب نکرده اند اما رکوردهای خوبی داشته اند.
بانوان سوارکار کرمانی چند سالی است که در مسابقات کشوری سوارکاری حضور پیدا می کنند و علیرغم اینکه تاکنون موفق به کسب مقامی در این خصوص نشده اند، اما همین حضور دلگرم کننده آنها که طی سال های اخیر محقق شده است، آغازگر راهی است که با تلاش بانوان و حمایت مسئولان می تواند به افتخارآفرینی و موفقیت هر چه بیشتر آنها ختم شود. اتفاقی که «سیما پویان» نائب رئیس هیئت سوارکاری کرمان از آن به عنوان نقطه عطف نام می برد.
پویان یکی از بانوان سوارکار موفق استان کرمان به شمار می رود. او دارای دکترای میکروبیولوژی و مدرس دانشگاه است. او متولد ۱۳۶۰ است و به مدت چهار سال در جایگاه نائب رئیس هیئت سوارکاری بانوان کرمان فعالیت می کند؛ پویان عضو هیئت رئیسه هیئت سوارکاری استان کرمان و تنها داور زن «پرش» در استان به شمار می رود. با او به گفتگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
هیئت سوارکاری استان چند قهرمان در سال ۱۴۰۲ داشته است؟
در سال ورزشی ۱۴۰۲ در بخش های مختلف سوارکاری اعم از پرش استقامت، زیبایی بالغ بر ۲۰ بانوی سوارکار حائز مقامهای برتر شده اند.
چند مربی خانم در این هیئت مشغول به فعالیت هستند؟
به صورت رسمی و فعال پنج مربی خانم در هیئت سوارکاری استان کرمان مشغول به فعالیت هستند.
چند داور خانم در هیئت گفته شده مشغول به فعالیت هستند؟
به صورت رسمی و فعال یک داور خانم در رشته پرش و دو داور در رشته زیبایی و دو داور هم در رشته استقامت فعالیت می کنند.
میانگین رده سنی بانوان قهرمان در این دوره ها چند سال بوده است؟
میانگین رده سنی بانوان سوارکار قهرمان کمتر از ۲۰ سال است.
چند باشگاه به صورت تخصصی مخصوص بانوان در استان کرمان وجود دارد؟
به دلایلی مانند محدودیت تعداد مربی و تعداد اسب باشگاه های سوارکاری استان کرمان همگی به صورت مختلط در خدمت ورزشکاران است.
در یک سال گذشته چند دوره مسابقات برگزار شده است؟
در رشته های مختلف سوارکاری طی یک سال گذشته مسابقات متعددی در سطح استان برگزار شده است. کرمان میزبان مسابقات کشوری در بخش زیبایی و استقامت نیز بوده است. همچنین تاکنون ۱۰ دور مسابقه پرش استانی توسط هیئت برگزار شده است.
نتایج این مسابقات به چه شکل بوده است؟
بانوان در تمامی این مسابقات شرکت داشته و حائز مقام هم شده اند. حضور خانم های سوارکار کرمان در مسابقات کشوری حدود دو الی سه سال است که شروع شده و پیش از آن هیچ خانمی از کرمان در این مسابقات شرکت نمی کرد. در واقع همین حضور، یک نقطع عطف برای سوارکاری کرمان به شمار می رود.
بانوان سوارکار کرمانی تاکنون جزو مقام های برتر کشوری نبوده اند اما رکوردهای خوبی داشته اند و نسبت به انتظاراتی که داشتیم حضورشان عالی بوده است.
البته در مسابقات قهرمانی استان کرمان، خانم ها بارها حائز مقام های اول تا سوم شده اند.
چه میزان رشد در حوزه بانوان نسبت به سال گذشته داشتیم؟
هر ساله سطح علاقمندی به این ورزش در بین بانوان افزایش چشمگیری دارد که شاهد این ادعا، افزایش تعداد بانوان کرمانی در مسابقات کشوری است.
آیا نائب رئیس شهرستان ها به لحاظ عملکرد رتبه بندی دارند؟
نائب رئیس شهرستان های مختلف عملکرد متفاوتی دارند ولی سعی همگی ارتقاء سطح این ورزش به ویژه در بین بانوان است.
آیا عملکرد نائب رئیس ها به تفکیک شهرستان ها جداست؟
با توجه به تفاوت علاقمندی به رشته های مختلف سوارکاری در شهرستان های مختلف، نائب رئیس ها تمرکز و عملکرد متفاوتی دارند.
چند تیم در حوزه بانوان در کشور وجود دارد و سهم استان کرمان از این آمار چقدر است؟
سوارکاری در کرمان به صورت انفرادی انجام می شود و هیئت فاقد تیم در سطح استانی و کشوری است.
آیا برنامه ای برای بالا بردن سطح عملکرد و همچنین جذب بانوان به این رشته ورزشی دارید؟
هر ساله برنامه های متفاوتی برای بالا بردن سطح علاقه مندی و حضور بانوان در رشته سوارکاری توسط بنده در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال می توان به تخفیف ویژه مربیان برای بانوان، دعوت از مدارس دخترانه برای بازدید از باشگاه های سوارکاری، دعوت از بانوان برای شرکت در گشت های سواره، تقدیر ویژه از بانوان سواکار در مناسبت های مختلف، حمایت ویژه از با بانوان برای شرکت در کلاس های داوری و مربی گری اشاره کرد.
برای بانوان علاقمند به سوارکاری چه توصیه هایی را دارید؟
طبق آن چیزی که بنده در جامعه مشاهده کرده ام، خانم ها علاقه بسیار زیادی به بحث اسب و سوارکاری دارند.
توصیه می کنم که بانوان علاقمند حتما یک بار در یک باشگاه سوارکاری حضور پیدا کرده و لذت اسب سواری را تجربه کنند. لذت بودن با اسب و ارتباط با یک موجود زنده آن قدر خاص، دلپذیر و جذاب است که بعد از آن، فراموش کردن بسیار دشوار است.
برای این منظور نیاز نیست که حتما سوارکاری به صورت تخصصی و در قالب فعالیت در یک رشته باشد بلکه افراد می توانند (بعد از آموزش توسط مربی) به صورت گشت آزاد و تفریحی هم از این رشته ورزشی لذت ببرند.
سوارکاری جزو رشته هایی است در سلامت روح و روان اثرگذار است. بسیاری از پزشکان این رشته ورزشی را به عنوان یک ابزار آرامش و رهایی ذهن از بسیاری از مشغله ها توصیه می کنند. بنده هم به همه خانم ها توصیه می کنم که برای آرامش ذهنشان حتما یک بار سوارکاری را امتحان کنند؛ پشیمان نخواهند شد.
چه سنی را برای ورود به این رشته ورزشی توصیه می کنید
ورود به سوارکاری سن نمی شناسد؛ در مسابقات کشوری سوارکاران بالای ۵۰ تا ۶۰ سال داریم و در کنار آنان سوارکاران نونهال را هم مشاهده می کنید. حضور فعال سوارکاران از سنین بسیار پایین تا سنین بسیار بالا را می توان دید.
ورود به سوارکاری اصلا محدودیت سنی ندارد و افراد در هر سنی می توانند به این رشته ورزشی ورود کرده و در آن موفق باشند. به هر کسی که حتی اگر اولین بار است که ذهنش به سمت سوارکاری می رود، توصیه می کنم که این رشته ورزشی را امتحان کند و از بودن با اسب و سوار شدن بر آن لذت ببرد.
لطفا مشکلاتی که بانوان سوارکار با آن مواجه هستند را بیان کنید.
اگر نخواهیم مشکلات را منحصر به جنسیت کنیم، یکی از مشکلات مربوط به بحث هزینه هاست. جدای از آن، با توجه به اینکه اکثر باشگاه های سوارکاری خارج از شهر هستند، این بحث بُعد مسافت می تواند برای خانم ها مساله ساز باشد.
کم بودن تعداد مربیان خانم نسبت به مربیان آقا یکی دیگر از مسائل است؛ البته هیئت سوارکاری بسیار سخت پی گیر است که تعداد مربیان خانم را افزایش دهند. تاکنون چندین کلینیک مربیگری در کرمان برگزار شده و از خانم ها درخواست ویژه شده که در این حوزه شرکت کنند تا تعداد مربیان خانم افزایش پیدا کند.
همه این مشکلات قابل حل هستند و مشکل بزرگی محسوب نمی شوند. چنانچه خانمی عزمش را جذب کند که وارد حیطه سوارکاری شود، هیچ مانعی سر راهش وجود ندارد. بنده هم به عنوان یک مدافع برای حقوق خانم ها تمام تلاشم را می کنم که هر مشکلات و موانع موجود برطرف شود.
و سخن آخر…
در پایان از جناب آقای دکتر وثوق ریاست هیئت سوارکاری استان کرمان و آقای حسین افلاطیونیان ریاست کمیته مربیان استان که در این امر پشتیبان و یاری رسان بنده بودند، تشکر ویژه دارم.