طرز تهیه شیرینی «نخودچی»
شیرینی نخودچی یکی از شیرینی های ساده و سنتی ما ایرانی هاست که اغلب در روزهای نوروز در کنار شیرینی های دیگر سرو می شود.
طرز تهیه این شیرینی بسیار آسان که در ادامه دستور پخت آن را می خوانید.
مواد لازم برای تهیه ۲ کیلو نخودچی:
آرد نخودچی: یک کیلوگرم
پودر قند یا شکر: ۴۰۰ گرم
روغن جامد ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم
زرده تخم مرغ یک عدد
هل یک قاشق سوپ خوری
آرد برنج ۵۰ گرم
زعفران به میزان دلخواه
پسته به میزان دلخواه
دستور پخت:
روغن را در ظرف مورد نظر می ریزیم و پودر قند را به آن اضافه می کنیم. یک قاشق سوپ خوری هل به این مواد اضافه کرده و سپس مواد را با استفاده از دور تند همزن به مدت چهار الی پنج دقیقه مخلوط می کنیم. در این مرحله زرده تخم مرغ را به این مواد اضافه می کنیم.
آرد نخود را ابتدا از الک رد می کنیم و سپس آرد نخود و آرد برنج را به مواد اضافه می کنیم. در این مرحله با استفاده از دستان باید مواد را به خوبی مخلوط کنیم. ورز دادن خمیر بسیار اهمیت دارد.
خمیر را با استفاده از دست داخل یک سینی پهن می کنیم. سپس نوک انگشتامان را آغشته به روغن جامد کرده و تمام سطح سینی فر را چرب می کنیم. به هیچ عنوان نباید از روغن اضافه برای این مرحله استفاده کنیم.
حالا کف سینی فر، اندکی آرد برنج می ریزیم و به این ترتیب می توانیم شرینی را به راحتی بعد از پخت از سینی جدا کنیم. خمیر را قالب می زنیم و با فاصله از یکدیگر، در کف سینی فر قرار می دهیم. برای استفاده از خمیر اضافه باید مجددا آن را ورز داده و برای قالب گیری استفاده کنیم.
در پایان، خلال دندان یا چوب کبریت را وارد زعفران غلیظ دم کرده فرو برده و به صورت یک نقطه روی نخودی ها می زنیم.
سینی را داخل فری که از قبل با دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه گرم شده، قرار می دهیم.
چند توصیه
*به دلیل اینکه شرینی نخودچی بسیار خشک است باید خوب ورز داده شود. در قنادی ها از چرخ گوشت برای این مساله استفاده می کنند اما چرخ گوشت منزل که بوی سایر مواد غذایی را به خود گرفته، بهتراست که استفاده نشود.
*روغن بیش از اندازه برای ورز دادن خمیر شیرینی استفاده نشود.
*روغن را نباید آب کنیم بلکه باید به صورت عادی از آن استفده کنیم چرا که این مساله باعث سفت شدن شیرینی ها می شود.
*بهتر است؛ هل را به صورت تازه آسیاب شده استفاده کنیم چرا که باعث عطر و بوی خوب شیرینی می شود. استفاده بیش از حد از هل رنگ شیرینی را تغییر می دهد.
*با نصف یا دو برابر کردن مواد، میزان زرده تخم مرغ تغییر نمی کند و همان یک عدد کفایت می کند. زرده تخم مرغ باعث می شود بتوان شیرینی را بعد از پخت به راحتی از ظرف جدا کرد.
*خمیر را می توان در همان لحظه فرم داده و پخت را انجام داد و یا در یک نایلون تمیز به مدت یک روز تا یک هفته در جای خنک (غیر از یخچال) نگهداری کنیم.
*زعفران را ابتدا به مدت پنج دقیقه دم کنید و سپس در سردخانه یخچال قرار بدهید تا یخ بزند. به این ترتیب رنگ دهی بهتری خواهد داشت.
*شیرینی را در زمانی که داغ است از داخل سینی برندارید چرا که بسیار لطیف است و اگر خیلی هم سرد باشد به سینی می چسبد. این شیرینی باید به صورت ولرم از داخل سینی برداشته شود.
*شیرینی در جای خنک نگه داری شود.