بررسی های اخیر دانشمندان نشان می دهد که ساختار مغز زنان در طول دوران قاعدگی واقعا تغییر می کند.

|

۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

|

۱۱:۰۹

به گزارش زنان جهان، تغییراتی در مغز زنان در طول دوره قاعدگی رخ می‌دهد. این تغییرات ناشی از تغییرات هورمونی چرخه قاعدگی نیستند که تنها بر آناتومی تولیدمثل اثرگذار باشند؛ بلکه می‌توانند به ساختار مغز نیز تأثیر بگذارند. به تازگی، دانشمندان مشاهداتی از تغییرات ساختاری در مغز زنان در طول دوره قاعدگی را گزارش داده‌اند.

یک گروه از پژوهشگران به رهبری الیزابت ریزور و ویکتوریا بابنکو، دانشمندان علوم اعصاب از دانشگاه کالیفرنیا در سانتاباربارا، ۳۰ زن را در طول دوره قاعدگی بررسی کرده و تغییرات ساختاری مغز را که با نوسانات هورمونی اتفاق می‌افتد، به دقت ثبت کرده‌اند.

بر اساس نتایج این تحقیق، که هنوز به مرحله نهایی نرسیده و در سرور پیش‌چاپ bioRxiv منتشر شده، تغییرات ساختاری در مغز ممکن است محدود به مناطق مرتبط با چرخه قاعدگی نباشد. به عبارت دیگر، این تغییرات ممکن است در سراسر مغز رخ دهند و نه تنها به مناطق مرتبط با تنظیم چرخه قاعدگی.

براساس نتایج این پژوهش که در سرور پیش‌چاپ bioRxiv منتشر شده و هنوز نهایی نشده؛ تغییرات ساختاری در مغز در طول قاعدگی ممکن است تنها محدود به مناطق مرتبط با چرخه قاعدگی نباشد.

پژوهشگران می‌گویند: این، اولین نتایجی است که تغییرات هم‌زمان مغز را در ریزساختار ماده سفید و ضخامت قشر مغز گزارش می‌کند که هم‌زمان با ریتم‌های هورمونی مبتنی بر چرخه قاعدگی روی می‌دهد. اثرات متقابل مغزی-هورمونی قوی ممکن است محدود به نواحی متراکم گیرنده محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد (محور HPG) نباشد.

زنان در طول زندگی خود حدود ۴۵۰ دوره قاعدگی را تجربه می‌کنند و این تحقیقات نشان می‌دهد که تغییرات هورمونی ممکن است به تغییراتی در ساختار مغز منجر شود که تأثیرات بلندمدتی را بر رفتار و شناخت دارند.

بااین‌حال، هنوز به این موضوع که تغییرات ساختاری مغز چگونه روی فرد تأثیر می‌گذارد، مسلماً پاسخی نداده شده است. اما این تحقیقات می‌توانند پایه‌ای برای مطالعات آینده فراهم کنند که به ما کمک می‌کنند تا بهتر درک کنیم که چگونه قاعدگی می‌تواند بر ساختار و عملکرد مغز تأثیر بگذارد.

در نتیجه، تحقیقات بیشتری بر روی این موضوع لازم است تا بتوانیم درک بهتری از پیامد‌های عملکردی و ساختاری تغییرات هورمونی در مغز داشته باشیم و در نهایت بهبودی در تشخیص و درمان مشکلات مرتبط با قاعدگی را ایجاد کنیم.