افسونالسادات میرحسینی معدنکاری است که در حوزه اکتشاف و شناسایی محدودههای معدنی فعالیت میکند. او بیش از دو دهه است که در این حوزه مشغول به کار است و تا به حال موفق به اکتشاف چند محدوده معدنی در استانهای مختلف ایران شده است.
به گفتهی وی در مسیر فعالیتهای معدنی، چالشهای متعددی وجود دارد که از مشکلات جغرافیایی و امنیتی تا مراحل اداری و اکتشاف را شامل میشود. او معتقد است بانوان معدنکار نسبت به آقایان با چالشهای بیشتری روبرو هستند اما توانستهاند به خوبی بر این مشکلات غلبه کنند.
این معدنکار کرمانی همچنین به سخت بودن معدنکاری در ایران اشاره میکند و بیان میکند که از نظر شرایط کسبوکار معدن در ایران، با وجود منابع غنی، به دلیل کمبود تکنولوژی و ماشینآلات مناسب وضعیت مطلوبی وجود ندارد.
میرحسینی در گفتوگویی که با نشریه زنواجتماع داشته است، در پاسخ به این پرسش که از نظر شاخصهای بینالمللی در ایران شرایط و فضای کسبوکار معدن چگونه است؟ اظهار میکند:
علیرغم ذخایر انسانی و تحت الارضی خدادادی، ایران عزیزمان در جایگاه مطلوبی قرار ندارد. به دلیل عدم دسترسی به تکنولوژی روز و ماشین آلات مناسب، معدن کاری در ایران سخت است و افزایش عمق حفاری تقریبا ناممکن شده است. در حالی که ایران با این ذخایر می تواند در رتبه های اول تا سوم جهان باشد.
وی خاطرنشان میکند: مسئولان تا جایی که توان داشتند، کمک کردند اما با توجه به وسعت این حوزه و ذخایری که داریم، چندین برابر این کمکها را انتظار داریم تا بتوانیم بر تولید ثروت، اشتغالزایی و بهبود معیشت مردم تاثیرگذار باشیم. من به عنوان یک معدنکار و معدندار و یک شهروند از مسئولان درخواست یاری بیشتری را دارم تا خروجی بسیار خوبی را شاهد باشیم. اکثر مردم ما از نظر معیشتی در مضیقه هستند درحالی که بر روی پهنههای بزرگی از ذخایر زیرزمینی زندگی میکنند. بخش معدن میتواند حامی خوبی برای معیشت مردم باشد و این کار با حمایت مسئولان و مردم اتفاق خواهد افتاد.
او در ادامه میگوید: با توجه به پتانسیلهای تحتالارضی و منابع انسانی که در اختیار داریم؛ میتوانیم بهترین جایگاه را داشته باشیم و تحولی عظیم را رقم بزنیم. اما با روالی که در پیش گرفتهایم جایگاه خوبی در انتظار ما نیست. من از دولتمردان خواهش میکنم تا نگاه جدید و تسهیل گرایانهای به این بخش داشته باشند. فارغالتحصیلان و دانش آموختههای این رشته آیندهساز این بخش هستند؛ همچنین باید قدر کارشناسهای باتجربه را دانسته و از تجربیاتشان استفاده شود.دولت نیز باید با حذف بروکراسیهای اداری و تزریق سرمایه به این بخش از فعالان این بخش حمایت کند. با اعطای تسهیلات و مشارکت در امور معدنکاری (تا رسیدن به مرحله بهرهبرداری که بسیار هزینهبر است)، با تکنولوژی میتوان مشکلات این بخش را کاهش داد و آن را به مرحله درآمدزایی و اشتغالزایی رساند.
میرحسینی همچنین در پاسخ به این سوال که در این مسیر با چه چالشهایی روبرو بودهاید و آیا جنسیت در به وجود آمدن این چالشها نقشی داشته است؟ توضیح میدهد:
چالشهای بسیاری در این مسیر وجود دارد که بیان تک تک آنها از حوصلهی شما خارج است. چالشهایی که از آغاز قدم نهادن در یک محدوده شروع میشود تا سختیهای جغرافیایی، محیطی، امنیت، مراحل اداری، تکمیل فرآیند اکتشاف ادامه پیدا میکند. گاهی اوقات همین چالشها مسیر را زیباتر و پویاتر میکنند. در این مسیر همیشه چالشهای یک بانوی معدنکار بسیار بیشتر از آقایان بوده است؛ ولی بانوان همیشه خوش درخشیدهاند. تفاوتهای فیزیولوژیک مانعی برای آنان نبوده است. بانوان معدنکار در کنار اینکه خانه را مدیریت کردهاند، شغلشان را هم به بهترین نحو به انجام رساندهاند. به تمامی همکاران بانوی خودم در این زمینه افتخار میکنم که توانستهاند بر این چالشها غلبه کنند.
افسون السادات میرحسینی، متولد بهمن 1349 در کرمان، کارشناس ارشد زمینشناسی با گرایش اکتشاف نفت و دارای دو فرزند است.
متن کامل این گفتوگو را میتوانید در سایت زنواجتماع بخوانید.