زنان در حوزهی تکنولوژی و علوم کامپیوتر کمتر از دیگر حوزهها حضور دارند اما باید بگوییم که حضورشان درخشان است. تنها 24 درصد از مشاغل علوم کامپیوتر و 11 درصد از موقعیتهای اجرایی در سیلیکون ولی در اختیار زنان بوده است. البته پیشرفتهایی از حضور زنان در این حوزه دیده میشود و شاهد حضور روزافزون و ایدههای جذاب زنان در حوزهی تکنولوژی هستیم. در ادامه به معرفی برخی از موفقترین زنان تکنولوژی میپردازیم که به موفقیت و شهرتی دست یافتهاند، تحولاتی در دنیای تکنولوژی ایجاد کردهاند و موقعیت شغلی خوبی در این زمینه دارند.
۱) سوزان ووجیتسکی – مدیرعامل یوتیوب
سوزان ووجیتسکی، فارغالتحصیل دانشگاه هاروارد، در سال 1999 به عنوان شانزدهمین کارمند گوگل به این شرکت ملحق شد. او در ابتدا مدیر بازاریابی این شرکت بود، سپس معاون ارشد تبلیغات و بازرگانی شد. ووجیتسکی بر طراحی، نوآوری و مهندسی محصولات پلتفرم تبلیغاتی، تجاری و بخشهای AdWords، AdSense و Google Analytics نظارت داشت. او از خرید 1.65 میلیارد دلاری گوگل از یوتیوب در سال 2006 حمایت کرد و سپس در فوریه 2014 به عنوان مدیر عامل یوتیوب منصوب شد. یوتیوب اکنون حدود 90 میلیارد دلار ارزش دارد.
سوزان ووجیتسکی یکی از موفقترین زنان تکنولوژی بوده، دارای پنج فرزند است و اغلب در مورد اهمیت ایجاد تعادل بین خانواده و شغل صحبت میکند. او به انتخاب سایت فوربز در سال 2018 در رتبه 42 «ثروتمندترین زنان خودساخته آمریکا» و رتبه 6 «100 زن قدرتمند جهان در سال 2017» قرار گرفت.
۲) لیزا سو – مدیرعامل AMD
دکتر لیزا سو که به ناجی AMD نیز معروف است، بخش اصلی فعالیت تخصصی خود را در راستای بهبود بستر تراشههای نیمه هادی، در شرکت IBM آغاز کرد. وی هم اکنون سکاندار شرکت AMD است که از سال 2017 با معرفی انواع پردازندههای مبتنی بر هستههای ZEN انقلابی را در صنعت سختافزار ایجاد کرده و همچنین چندین رکورد شرکت خویش را در بخش فروش و عملکرد جابهجا کرده است. وی دست کم در 3 سال اخیر یکی از تأثیرگذارترین مدیران و کارآفرینان جهان به شمار میرود.
دکتر سو دارای مدرک لیسانس، فوق لیسانس و دکترا در رشته مهندسی برق از مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) است. او تاکنون بیش از 40 مقاله فنی منتشر کرده و در سال 2009 به عنوان عضو مؤسسه مهندسین الکترونیک و برق انتخاب شد. در سال 2018، دکتر سو در آکادمی ملی مهندسی انتخاب شد و رهبری انجمن جهانی نیمههادیها را دریافت کرد. لیزا سو به عنوان یکی از 50 مدیر عامل برتر جهان توسط بارونز و یکی از قدرتمندترین زنان در تجارت توسط مجله فورچون انتخاب شد و بهطور کلی از موفقترین زنان حوزه تکنولوژی شناخته میشود.
۳) جینی رومتی – مدیرعامل IBM
جینی رومتی در سال 1979 با مدرک لیسانس در رشته علوم کامپیوتر و مهندسی برق فارغالتحصیل شد. او در سال 1981 به IBM ملحق شد و چندین سمت رهبری را در دوران فعالیت خود به عهده گرفت که میتوان به معاونت ارشد خدمات کسبوکار جهانی IBM اشاره کرد که در این سمت بسیار موفق بوده است.
در اکتبر 2017، پس از 21 فصل متوالی کاهش رشد درآمد، IBM با مدیریت جینی رومتی بهترین گزارش درآمد خود را در تقریباً 9 سال اخیر اعلام کرد. این تحول پس از تصمیمات مهم رومتی و پشتیبانی از محصولات ابری و تحلیلی صورت گرفت. جینی رومتی یکی از تأثیرگذارترین و موفقترین زنان تکنولوژی بوده و در دوران فعالیت خود اقدامات خوبی در این حوزه انجام داده است.
۴) شریل سندبرگ – مدیر اجرایی فیسبوک
شریل سندبرگ، بر کسب درآمد بزرگترین شبکهی اجتماعی جهان یعنی فیسبوک، نظارت دارد و از زمان انتصابش در سال 2008، به افزایش چشمگیر درآمد این وب سایت کمک زیادی کرده است. او همچنین نویسندهی کتاب Lean In: Women, Work, and the Will to Lead بوده و کتاب او در صدر فهرست پرفروشترینها قرار دارد که تا به امروز بیش از یک میلیون نسخه از آن فروخته شده است.
شریل سندبرگ به مسائل مربوط به فمینیسم و تبعیض جنسی در محیط کار و موانع برابری جنسیتی در دنیای کار میپردازد. او پس از موفقیت کتابش، یک سازمان غیرانتفاعی Lean In را برای حمایت از توانمندسازی زنان، تأسیس کرده و توانسته نتایج خوبی از این سازمان بدست آورد.
۵) دانا بوید – بنیانگذار و رئیس Data & Society
دانا بوید، یک محقق و رهبر فکری شناخته شده در سطح ملی، مؤسسه تحقیقاتی خود را برای رسیدگی به پیامدهای اخلاقی و قانونی فناوریهای نوظهور تأسیس کرد. او همچنین در حال حاضر به عنوان محقق در شرکت مایکروسافت فعالیت میکند. بوید در براون، MIT و برکلی تحصیل کرد. امروزه، کار او شامل نشریات فکری بیشماری درباره موضوعاتی مانند مسئولیتپذیری در یادگیری ماشینی و دستکاری رسانهها است. دانا بوید یکی دیگر از موفقترین زنان تکنولوژی بوده که اقدامات مهم و موفقیتآمیز بسیاری در دوران فعالیتش انجام داده است.
۶) جوانا استرن – نویسندهی ارشد فناوری در Wall Street Journal
جوانا استرن یک روزنامه نگار و نویسندهی موفق در حوزهی فناوری بوده که در دوران فعالیتش در وال استریت ژورنال موفق به دریافت جایزه شده و نگاهی تازه از فناوری را به مردم منتقل میکند. استرن یکی از اعضای بنیانگذار سایت و مجموعهی The Verge بوده و در این مجموعه اخبار تکنولوژی و بررسی محصول را به سبک جدیدی در اختیار مخاطبان قرار داده است. تاکنون مقالات جسورانه و جذابی از جوانا استرن منتشر شده و او بارها در مورد هوشمندانهترین راهها برای استفاده از فناوری مدرن، مقالات جامعی را ارائه کرده و مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. جوانا استرن یکی از خلاقترین و موفقترین زنان در حوزهی نویسندگی و فناوری بوده که سالها است در این حوزه فعالیت میکند.
۷) پریسا تبریز – کارشناس امنیت گوگل
پریسا تبریز کارشناس امنیت کامپیوتر بوده که در گوگل به عنوان کارشناس امنیت کار میکند. او تحقیقاتی در زمینهی امنیت بیسیم، حملات به فناوریها و افزایش حفظ حریم خصوصی انجام داد و با مشاورش نیکیتا بوریسوف، مقالاتی را تالیف کرد. در نهایت تمامی مطالعات و تحقیقات او در زمینهی امنیت، باعث شد تا در سال 2013، مسئولیت امنیت گوگل کروم را بر عهده گیرد.
پریسا تبریز مهندس ایرانی-لهستانی، پس از سالها فعالیت موفقیتآمیز و الهامبخش در گوگل، توانست در سال 2020 سرپرست محصولات، مهندسی و UX، کروم شد و در حال حاضر او یکی از موفقترین زنان ایرانی در حوزهی فناوری است.